Цар Терес

Уникално златно съкровище, оценявано на няколко милиона долара, откри до град Шипка експедиция с ръководител ст.н.с. Георги Китов от Археологическия институт при БАН край село Шипка.

При разкопките на могила “Светицата”, която се намира на 2 км от град Шипка, бе изровен гробът на първия известен одриски цар Терес, живял 440-480 г.пр.Хр.

Специалистите са установили, че могилата е от средата и втората половина на 5 в.пр.н.е. За Терес се знае още, че е баща на Ситалк.

Златната релефна маска, с която е погребан древният владетел, е открита от съпругата на д-р Китов, Диана Димитрова. Веднага след уникалната за Балканския полуостров находка е изровен златен пръстен с издълбан олимпиец гребец.

Маската е с индивидуални черти, от масивно 23-каратово злато и тежи около 670 гр. Находката е истинско богатство и то няма аналог, каза щастливият археолог.

Пръстенът е с изключително фина изработка и тежи 15 грама. Това е един от най-големите тракийски пръстени, намирани досега, добави д-р Китов. "Съкровището е безценно. С него може да се плати външният дълг", каза пред "Монитор" археологът.

Претенции към уникалното богатство имат от Археологическия институт и от Казанлъшкия музей.
В края на VI век пр.Хр. Терес предприема военен поход на североизток, като по пътя си завзема земите на гетите и достига Дунав.


Уникална златна маска на тракийски владетел бе открита от екипа на ст.н.с. д-р Георги Китов през 2004 г. край село Шипка.


Facebook

Разгледай нашата страница!

Портфолио

Загадките на египетските пирамиди

Видео споделяне

Златните съкровища